«

»

okt 12

Kristallnachtherdenking Amsterdam

Van het Comité Kristallnachtherdenking ontvingen wij onderstaand bericht.
Informatie over de herdenking in Tilburg volgt nog.

uitnodiging herdenking kristallnacht 2017 amsterdamHerdenk de Kristallnacht
Stop fascisme en racisme in Europa!

Binnenkort is het 9 november. Een datum die voor vredelievende burgers herinneringen oproept. Het is de datum waarop in 1938 de, van staatswege georganiseerde, pogrom tegen Joden in Duitsland plaatsvond.

Meer dan duizend synagogen en ruim zevenduizend winkels van Joden werden beschadigd of vernield, en in één nacht werden meer dan honderd joden vermoord. Tienduizenden werden afgevoerd naar concentratiekampen. Er waren jaren van discriminatie, intimidatie en uitsluiting aan voorafgegaan.

Waarom herdenken wij dit elk jaar opnieuw?
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van toen, maar ook omdat de Kristallnacht een waarschuwing was voor de verschrikkingen van de genocide die erop zou volgen. De herdenking staat daarom niet alleen stil bij het verleden, maar wijst ook op de gevaren van racisme en vreemdelingenhaat die helaas, net als de jaren ’30 van de vorige eeuw, weer volop rondwaren door Europa.

In de jaren 30 kende Duitsland grote werkloosheid en armoede. Er werden zondebokken gezocht en gevonden in de joodse bevolkingsgroep. Burgers die zich verzetten tegen deze hetze werd de mond gesnoerd. De rechtsstaat werd steeds meer uitgehold.

Nu leven in Nederland 2½ miljoen mensen onder de armoedegrens, waarvan meer dan 600.000 kinderen. Ook vandaag de dag zijn er angstbeelden en complottheorieën, ditmaal over de vermeende oprukkende moslimoverheersing maar ook antisemitisme steek opnieuw de kop op. Zwarte Nederlanders wordt te kennen gegeven dat ze “terug moeten naar hun eigen land” en er zijn slachtoffers gevallen bij demonstraties van neo-nazi’s. Populistisch rechts trekt de rechtsstaat in twijfel, gelijke rechten worden op het spel gezet.

De Kristallnacht en de gevolgen daarvan moeten ons daarom doen beseffen dat racisme en uitsluiting ten alle tijden moeten worden bestreden. De geschiedenis leert ons dat een aanval op één bevolkingsgroep ons allen treft. Het is verleidelijk om een cynische houding aan te nemen in een wereld waar we steeds minder grip op lijken te hebben, maar dat is geen reden om weg te kijken.

Op 9 november wordt al sinds 1992 de Kristallnacht in verschillende  steden in Nederland herdacht en tevens in verschillende Europese landen. Burgers met een verschillende culturele en religieuze achtergrond zullen hand in hand staan, weerbaar tegen het antisemitisme van toen, het racisme van vandaag en strijdbaar voor een solidaire en tolerante samenleving.

Datum: Donderdag 9 november 2017, 19.30 uur
Locatie: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86,  Amsterdam
Toegang: gratis maar aanmelden is noodzakelijk, per email naar mlemaire@xs4all.nl – Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Sprekers:

  • Max van den Berg, oprichter Auschwitz comité en  medeoprichter Verzetsmuseum
  • Dries van Agt, voormalig premier van Nederland.

Theater:

  • Helmert Woudenberg speelt de eenakter Waterman. In de voorstelling Waterman vertelt Helmert Woudenberg het aangrijpende verhaal van de joodse Hatty Waterman.

Organisator:

ATTENTIE:  aanmelden is noodzakelijk en kunt u doen door een mail te sturen aan mlemaire@xs4all.nl