«

»

nov 17

Kristallnacht 2020

Ieder jaar -rondom 9 november- organiseert AntiRacismeGroep Tilburg in nauwe samenwerking met de Liberaal Joodse Gemeente Brabant een herdenking van de Kristallnacht. Dit jaar is dat vanwege corona niet mogelijk. Toch vinden we het belangrijk dat er bij deze gebeurtenis uit het verleden wordt stilgestaan. Zolang we groepen van mensen systematisch uitsluiten, weigeren om vluchtelingen op te vangen (onlangs nog de “motie 500 kinderen”, die door de kamer verworpen is), zolang intolerantie groeit en mensen gestigmatiseerd worden vanwege geloof, seksuele geaardheid, etnische afkomst of huidskleur, zolang BLM-demonstraties nodig zijn en wij ons (witte) eigen aandeel in ons koloniale verleden niet erkennen, zo lang is het nodig om terug te kijken in de geschiedenis en te zien waar uitsluiting toe leidt. Dit moeten we NOOIT meer willen.

De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom), die gericht was tegen de Joodse bevolking. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Vanwege al deze vernielingen wordt de Kristallnacht ook wel de nacht van het gebroken glas genoemd. In die nacht lieten 1400 Joden het leven. De hele actie was door Joseph Goebbels (minister van propaganda van de nazi’s) beraamd. Ook werd het de brandweer verboden om de ontstane branden te blussen. De Kristallnacht vormde de opmaat voor de gruwelijkheden die gingen komen in de Tweede Wereldoorlog. Vluchtende Duitse Joden werden aan de grens van Nederland tegengehouden. Ze waren hier niet welkom.

Ter nagedachtenis aan de Joden die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn, worden er in heel Europa z.g. Stolpersteine of Struikelstenen gelegd voor de huizen, die zij bewoonden. Het zijn kleine, koperkleurige stenen, waar de naam van de gedeporteerde bewoner, de geboortedatum en de datum en plaats van de moord op staan. Het is een project van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. In Tilburg zijn er al tientallen van dit soort stenen geplaatst. Stenen om bij stil te blijven staan.

Stolpersteine Tilburg
Stolpersteine bij een adres in Tilburg

In onze etalage aan de Noordhoekring besteedden we er ook aandacht aan.